Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten Mali Eylem Gücü (FATF) yetkilileri, gelecek ay yayımlanacak rapor öncesinde Türkiye'ye gelerek yerinde inceleme ve temaslarda bulundu

  • Geçtiğimiz günlerde "Ülkemizi gri listeden çıkarmak için tüm teknik hazırlıkları tamamladık" ifadesini kullanan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Türkiye'nin gri listeden çıkacağı yönünde değerlendirmede bulunmuştu.

Bir adım geriden: FATF'ın Şubat ayında yaptığı son değerlendirmede, Türkiye'nin yükümlülüklerini büyük ölçüde yerine getirdiği belirtilerek ileri tespit için yerinde inceleme yapılacağı duyurulmuş ve gri listeden çıkışa yönelik olumlu mesajlar verilmişti.

Bir adım sonrası: FATF yetkilileri geçen hafta Türkiye'deki yetkililerle basına duyurulmayan bir dizi toplantı yapmış, ancak toplantılarda Türkiye'yi hükümet, özel sektör veya sivil toplum örgütlerinden hangi isimlerin temsil ettiği açıklanmamıştı. Türkiye'yi ziyaret eden ekibin hazırlayacağı rapor, 28 Haziran'da ilan edilecek karara temel oluşturacak.

Gri liste nedir?

Bir ülkenin uluslararası kredilere erişiminin sınırlanması anlamına gelen gri liste, ülkenin belirlenen stratejik eksiklikleri kararlaştırılan zaman dilimleri içinde hızlı bir şekilde çözmeyi taahhüt ettiğine ve ekstra kontrollere tabi olduğuna işaret ediyor. 

Üniversiteyi birincilikle bitirdi, ilk girdiği sınavda memur oldu Üniversiteyi birincilikle bitirdi, ilk girdiği sınavda memur oldu

Bir adım geriden: Türkiye, bankacılık ve emlak sektörlerinde kara para ile mücadele ile terör örgütlerinin finansmanının önlenmesine yönelik uygulamaların yetersiz kaldığı gerekçesiyle FATF tarafından 2021 yılında gri listeye alınmıştı. Bakan Şimşek geçen yıl Temmuz ayında FATF tarafından belirlenen 7 eksiklikten 5'inin giderildiğini duyurmuştu.

Neden önemli? Gri listede yer almak ülkelerin uluslararası bankalar ve yatırımcılarla iş yapma kabiliyetlerini azaltıyor. Uzmanlara göre Türkiye'nin listeden çıkmasının Türk Lirası varlıklar üzerinde olumlu etkisi olacak.