Sürdürülebilir Turizm'in 12 ilkesi, ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliği esas alıyor. Türkiye, uluslararası standartlara uyum için önemli adımlar atıyor.

Değerli Aydınpost Okuyucuları,
Bu hafta, Sürdürülebilir Turizmin 12 İlkesini sizlere anlatacağım.

1: EKONOMİK SÜREKLİLİK:
Turizm destinasyonlarının ve girişimlerinin uzun vadede başarılarını sürdürebilmeleri için yerelde uygulanabilir politikalar geliştirilmeli, işletmeler ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilir hale getirilmelidir.

2: YEREL KALKINMA:
Ziyaretçilerin yerelde geceleme, yerel üreticiler ve hizmet sağlayıcılarla buluşma oranlarını artıracak önlemler desteklenmeli, turizmin ev sahibi destinasyona katkısı yükseltmelidir.

3: İSTİHDAM KALİTESİ:
Irk, cinsiyet ve engellilik gibi konularda ayrımcılık yapmadan mesleki uzlaşmayı desteklemek, ücret ve hizmet kalitesini iyileştirerek yerel istihdamı artırmak hedeflenmelidir.

4: SOSYAL KATILIM VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ:
Turizm faaliyetlerinden elde edilen ekonomik ve sosyal faydalar adil bir biçimde dağıtılmalı, dezavantajlı kesimlere sunulan fırsatlar iyileştirilmelidir.

5: ZİYARETÇİ MEMNUNİYETİ:
Cinsiyet, ırk, engellilik gibi farklılıklar gözetmeden tüm ziyaretçilere güvenli ve tatmin edici bir deneyim sağlanmalı, sorumlu turist olgusu desteklenmelidir.

6: YERELDEN KONTROL:
Yerel topluluklar, turizmin yönetimi ve gelişimi süreçlerine diğer paydaşlarla istişare halinde katılım sağlamalıdır.

7: TOPLUMSAL REFAH:
Yerel toplulukların sosyal yapı, kaynaklar ve fırsatlara erişimleri sağlanarak yaşam kaliteleri korunmalı ve geliştirilmelidir.

Surdurulebilir Turizm Nedir

8: KÜLTÜREL ZENGİNLİK:
Ev sahibi toplulukların tarihi miraslarına, otantik kültürlerine ve geleneklerine saygı gösterilmeli ve bunlar zenginleştirilmelidir.

9: FİZİKSEL BÜTÜNLÜK:
Kentsel ve kırsal alanların peyzaj kalitesi korunmalı, çevrenin fiziksel ve görsel bozulması önlenmelidir.

10: BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK:
Doğal alanlar, yaban hayat ve yerel türler korunmalı, zararlar en aza indirilmeli ve bu konuda bilinçlendirme artırılmalıdır.

11: KAYNAK VERİMLİLİĞİ:
Turizm tesislerinde kısıtlı kaynak kullanımı minimuma indirilmeli, yerel ve uluslararası bilinçlendirme sağlanmalıdır.

12: ÇEVRESEL ETKİ:
Turizm faaliyetlerinden kaynaklanan hava, su ve kara kirliliği ile atık üretimi en aza indirilmeli, yerel halk ve ziyaretçiler çevre konusunda bilgilendirilmelidir.

SONUÇ:
Sürdürülebilir turizm gerçekten sürdürülebilir mi?
Dünya genelinde turistlerin %75'inden fazlası sürdürülebilir otelleri tercih ediyor. Ancak Türkiye'de çevreye duyarlı konaklama tesislerinin oranı yalnızca %9.4. (Ekim 2023, TÜRSAP Dergisi kayıtlarına göre.)
Türkiye'nin uluslararası arenada güçlü bir rakip olabilmesi için sürdürülebilir turizmin doğru yaklaşımla ele alınması gerekiyor.

Sürdürülebilirlik kavramı, 1972 Stockholm Konferansı ile BM gündemine geldi, 1992 Rio Zirvesi sonrasında turizmin odak noktalarından biri oldu. 1995 Lanzarote Konferansı ve 2002 Johannesburg Zirvesi ile yeni kararlar alındı.

Türkiye, sürdürülebilir turizm konusunda hassasiyetle hareket eden ülkeler arasında yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 20 Kasım 2022'de Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile iş birliğine giderek turizmde uluslararası standartları belirleyen bir yapı oluşturdu. Bu kapsamda turizm işletmelerinin uymak zorunda olduğu 42 kriter belirlendi.
Gelecek yazılarımda bu 42 kriteri detaylı olarak ele alacağım.

1577352987

Kruvazi̇yer Turi̇zmi̇ Her Şeye Rağmen Rekor Kırıyor! Makale: Kruvazi̇yer Turi̇zmi̇ Her Şeye Rağmen Rekor Kırıyor!