Değerli okuyucularım ve sevgili dostlarım, 9 günlük bayram tatilini geride bıraktık. Bayramda Türkiye’nin ancak %15’i şehir dışına çıkabildi. Mazot 40 TL olunca, bu hayat pahalılığında Türk halkı yerinden kıpırdayamadı. 10 bin TL emekli maaşı alan emeklinin durumu zaten içler acısı. Emekli, bırakın seyahat etmeyi, bayramlaşmaya gelen çocuklara bahşiş vermeye parası olmadığı için kapısını açamadı. Maliye Bakanı tasarruf tedbirleri adı altında onlarca önlem paketi açıkladı. Gelin görün ki, resmi plakalı araçlar koruma arabalarıyla vızır vızır dolaşıyorlar.

İnsanlar kurban kesemediler. Bayramda kurban eti dağıtmak yerine konu komşudan gelecek kurban eti beklediler. Ne var ki ne et gönderen oldu ne gelen. Kurban Bayramı adeta utanç bayramına dönüştü.

Kendi çevremdeki yüz ailenin ancak 15’i kurban kesti; bu da %15 yapıyor. Ülkemizin durumu iyi değil. Sn. Tayyip Erdoğan’a arz ederim.

Değerli okuyucularım, bu bayramı kol, adale ve bel ağrılarımdan dolayı ailemle birlikte Bursa’da geçirdim. Şehrin en iyi termal tesisinde şifa aradım.

Bursa’da ne gelişmeler olduğunu soruşturduğumda Sn. Cavit Çağlar’ın Bursa’da ÇEKİRGE SEMTİ’ndeki evini yıkarak şehir ekonomisine katma değer sunmak amacıyla MÖVENPİCK markasıyla bir otel inşa ettirdiğini öğrendim. Kendisini kutlarım. Otel Müdürü çok değerli ve çalışkan Sn. Ercan Tavşan’la yaptığım sohbeti paylaşmadan önce size biraz Bursa’yı anlatmak istiyorum.

BURSA İZLENİMLERİM

 

Konumuz Bursa sanayisi veya turizm merkezi Uludağ değil. Bursa ve Aydın birbirine çok benziyor. Bereketli topraklara sahip olmalarına rağmen yetiştirdikleri kayda değer ürün yok.

Sn. Cavit Çağlar Bursa’yı Bursa yapan adamların başında geliyor. Yaklaşık 20 bin kişi istihdam ediyor, Bursaspor’a katkı veriyor ve sosyal yardımlarını devam ettiriyor. Mensubu olduğu iktidar döneminde Bursa’ya her türlü yatırımı getirmiş.

  

Uludağ Üniversitesi Bursalının göz bebeği. Üniversite halktan kopmamış. Rektörlüğünü uzun yıllar boyunca Bozdoğanlı çok değerli dostum ve hemşerim, PROFESÖR AHMET SAMİ KILAVUZ yaptı. Şimdilerde emekli. Sn. Cavit Çağlar da üniversitenin gelişmesine çok katkı sağladı.

Bursa merkez ile Mudanya arası 40 km. Aynı Aydın’la Kuşadası ve Didim gibi.  

JEOTERMAL KONUSU VE ŞEHİR TURİZMİ

Aydın ile Bursa’nın çok benzeştiği bir diğer nokta da JEOTERMAL. Bursa bu enerji kaynağından ciddi anlamda faydalanıyor. Ancak, buradaki jeotermal kaynakları elektrik üretimine uygun değil, ancak sağlığa çok faydalı.

Aydın’da jeotermal şehre katkı sağlamıyor. Özellikle muhalefet milletvekilleri basit politikalar güderek JEOTERMALİ istemiyorlar. Kolaylarına geliyor beylerin. Jeotermalin şifalarından nasıl faydalanırız konusunu hiç kimse irdelemiyor.

Özellikle İYİ PARTİ’li Milletvekili. Beyefendi, Aydın’da evin yok ama jeotermalle ilgili bol keseden atıp tutuyorsun. Sen önce git Bursa, Balıkesir ve Afyon’u gör, gel Aydın’da “jeotermalle ilgili ne yapabilirim” konusuna bir bak. Senden önce de bu nimeti kötüleyen çok milletvekili çıktı. Siz yoksa yabancı gaz şirketlerinin temsilciliğini mi yapıyorsunuz? Siz önce Aydın’da yaşayın. Uzaktan gazel okumak kolay. Aydın’a paraşütle gelip İYİ PARTİ’DEN milletvekili oldun. Zat-ı Alinizin şehre hiçbir katkısı yok. Git kardeşim Ankara’da güzel güzel milletvekili maaşını ye. Gölge etme, başka ihsan istemeyiz.

Rahmetli Valimiz RECEP YAZICIOĞLU jeotermalin faydalarının farkına varmıştı. AYDIN’DA bu konuda çok ciddi çalışmalar da yapmıştı.  Onun ardından iktidar ve muhalefet milletvekilleri HEP KOLAYCILIĞA KAÇTILAR. HİÇBİRİ PROJE ÜRETMEDİ JEOTERMALLE İLGİLİ.

Bursa TERMAL SULARDAN o kadar güzel faydalanıyor ki, anlatamam. Çelik Palas, Gönlü Ferah, Kervansaray ve Mövenpick Otelleri ile Romalılar döneminde yapılan Kervansaray’ın hamamını anlata anlata bitiremem. Bursa’da dünya markası birçok otel faaliyet gösteriyor.

     

Turistlerin Bursa’ya gelmelerinin sebebi JEOTERMALİN BAHŞETTİĞİ ŞİFALI TERMAL SULAR. Jeotermalin başkenti Aydın bu şekilde turist çekemez mi? Pekâlâ çeker. Ancak bu sulardan faydalanmak için çalışma yapan yok.

 

Peki, Bursa’da bu sular otellere nasıl veriliyor? Öncelikle şunu belirtelim; otellerin suyu kendisinin kazarak çıkarması yasak. BU KONUYU BURSA VALİLİĞİ SORUMLULUĞUNA ALMIŞ. ŞİFALI SUYU PARA KARŞILIĞINDA HER OTELE SAĞLIYOR. BUNA “MAKARA USÜLÜ SİSTEM” DİYORLAR. Bu sistemi daha önce Bursa Valiliği yapmış Sn. Yakup Canbolat, Valisi olduğu Aydın’a getiremez mi? Elbette oradaki tecrübesini Aydın’da da kullanabilir. Aydın JEOTERMALİN BAŞKENTİ. Sn. Yakup Canbolat’tan bunu bekliyoruz.

 

BURSA MÖVENPİCK OTELİ’NİN MÜDÜRÜ SN. ERCAN TAVŞAN’LA RÖPORTAJIM

 

Ahmet Gözen: Önce sizi tanıyabilir miyiz?

Sn. Ercan Tavşan:1982 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Otelcilik Lisesi ve Muğla Üniversitesi mezunuyum. 1998 yılından beri turizm sektöründeyim. Diana Turizm, Kervansaray Otelleri ve Divan Otelleri’nde çalıştım. 2017 yılından bu yana Mövenpick Hotel&Thermal Spa’da çalışıyorum. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Ahmet Gözen: Bize önce Müdürlüğünü yaptığınız oteli tanıtır mısınız? Ayrıca Bursa’daki otel sayısı ve konaklama kapasitesiyle ilgili bilgi de verirseniz sevinirim.

 

Sn. Ercan Tavşan: Bursa’yla ilgili bazı turistik veriler şunlar: Şehirde turizm işletme belgeli toplam 104 tesis (Merkez 58, ilçeler 35, Uludağ 11) var. Bu tesislerdeki oda sayısı 7157 (Merkez 4605, ilçeler 1197, Uludağ 1355).

OTELİMİZ

 

Otelimizin Sahibi Sn. Cavit Çağlar. Burası Bursa’nın Çekirge Bölgesi’nde yer alan 5 yıldızlı bir işletme. Bu bölge şehir merkezine araçla 5 dk uzaklıkta. Çekirge, termalleriyle bilinen, Bursa’daki termal turizmin kalbi bir bölge. Otelimiz, termal işletme belgeli bir tesis olarak başta kış olmak üzere yılın 12 ayı termal hizmet veriyor.

Termal hizmetlerimizin yanı sıra, otelimizin en üst katında bulunan Olympos Roof Restaurant ile barımız panoramik manzarasıyla her mevsim misafirlerimize unutulmaz tatlar sunuyor. Lobi katımızda bulundan Da Vittorio Ristorante Italiano isimli İtalyan restoranımız Şef Vittorio Sindonin’in imzasını taşıyan lezzetli yemekleri, harika ortamı ve profesyonel kadrosuyla seçkin bir mekân.

 

Değerli dostlarım, diğer hizmetlerinin yanı sıra, oteldeki bu muhteşem İtalyan restoranında kaya balığı ızgarası ile ravyoli yemenizi tavsiye ediyorum. Otelin Baş Aşçısı Özkan Kiren’in Michelin aşçılarından hiçbir farkı yok. Dünyanın farklı yerlerinde birçok İtalyan restoranında yemek yedim. Ancak burası bir başka.

 

   

  

Sn. Özkan Kiren’in yanı sıra yemekleri sunan Şef Nedim Aniş ile Şef Mehmet Yavuz gibi kişiler de her otele lazım. Kendilerine Sn. Cavit Çağlar’ı sordum. “O bizim ve Bursa’nın manevi babası.” dediler. Bursaspor’dan söz açılınca, “Kulüp o olmayınca kötü günler yaşıyor” ifadelerini kulandılar.

 

Jeotermal Su Değeri

Suyun Özellikleri

Sıcaklığı: 57,6 – 84,2 ºC

Renk ve tonu: Renksiz, berrak

İçerdiği mineraller: Bikarbonat, klorür, flüorür, sülfat, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, lityum, anyon ve katyon iyonlar.

Faydaları

 

İnflamatuar romatizmal hastalıkların (romatoid arterit, ankilozun spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde kronik bel ağrısı ve osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıkları, miyozit, tendinit vuruk ve fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarına, stres bozukluğu, nöro vejetatif distonik örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarına, spor yaralanmalarına, ortopedik operasyonlar ile beyin ve sinir rahatsızlıklarının sonucunda uzun süre hareketsiz kalma durumlarına, mobilizasyon çalışmalarına, kronik dönemlerde nörolojik rahatsızlıklara ve cerebral palsy gibi hastalıklara iyi geliyor.

 

Otelimiz ayrıca tarihi turistik yerlere de yakın bir bölgede bulunuyor.

 Muradiye Külliyesi (Muradiye Külliyesi’nde 13 türbe bulunuyor. Bu türbelerde Osmanlı sultanlarının eşleri, oğulları, kızları, yakın akrabaları ve devlete hizmet eden çeşitli saray mensupları yatıyor.)

 Ulu Cami (Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır. Yıldırım Bayezid, 1396’daki Niğbolu Zaferi’nin ardından Bursa’da 20 adet mescit yaptırmak istemiş; ancak dönemin önemli âlimlerinden damadı Emir Sultan’ın önerisiyle 20 kubbeli Ulu Cami’yi yaptırmıştır.)

 Tophane Meydanı (Tophane Meydanı, savaş toplarının yanı sıra, Saat Kulesi, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, seyir terası, Kurtuluş Savaşı Şehitliği ve asırlık çınar ağaçları ile çay bahçelerini barındırıyor.)

 Hanlar ve Çarşılar Bölgesi (Balibey Han, İpek Han, Pirinç Han, Bakırcılar Hanı, Bedesten, Kapalı Çarşı, Emir Han, Koza Han, Fidan Han, Tuz Han ve Çukur Han başta olmak üzere birçok hanın bulunduğu bir bölgedir.)

 Alaaddin Bey Camisi (Orhan Gazi’nin kardeşi Alaaddin Bey tarafından Bursa’nın fethedildiği1326 yılında yaptırılmış olup, Bursa’da Osmanlıların ilk camisi olarak kabul edilmektedir.)

 Yeni Kaplıca (Yeni Kaplıca’nın Kanuni Sultan Süleyman zamanında Padişahın gut ve romatizma tedavisi için 1559 yılında damadı Rüstem Paşa tarafından yaptırıldığı rivayet edilmektedir.)

 Kükürtlü Kaplıcası (Osmanlı hükümdarlarından I. Murat tarafından, 1389 yılında vakıf olarak bağışlandığı ifade edilmektedir.

 Karagöz Müzesi

 Atatürk Köşkü Müzesi (Cumhuriyet’in 50. yılında, 29 Ekim 1973 tarihinde Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 19 yy. özelliklerini yansıtan köşk, çatı katıyla birlikte 3 katlı kâgir bir binadır. Miralay Mehmet Bey tarafından 1895 yılında köşk olarak inşa edilmiştir.)

 Uludağ teleferik (Toplam 144 kabini bulunmaktadır. 20 saniyede bir kalkan kabinleriyle hızlı, konforlu ve güvenli seyahat imkânı sağlamaktadır. Saatte 1500 yolcu taşımaktadır.)

Bursa’yla ilgili başlıca bilgiler

Tarih ve imparatorluklar şehridir. Britanya, Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı’nın sayısız izlerini taşır. Külliyeler şehridir. Osmanlı’nın Osman Gazi’den sonraki 5 padişahının yaptırdığı külliyelerle Osmanlı mimarisinin ilk örneklerini yaşatır.

Alış-veriş şehridir. Sultan Orhan Gazi’den itibaren şekillenen ve Unesco Kültür Mirası listesine aday olan Tarihî Çarşı ve Hanlar Bölgesi’yle kadim ticaret kültürünü en iyi yaşatan şehirlerden biridir. Barındırdığı yüzlerce tarihî camileri, mescitleri ve türbeleriyle İslam kültürünün tebarüz ettiği bir yerdir. Her yıl onlarca halk dansı, tiyatro, kukla ve gölge oyunlarına, sinema, müzik, edebiyat ve fotoğrafçılık etkinliklerine ev sahipliği yapar.

Endüstri ve ticaret şehridir. Türkiye’nin 4. en büyük endüstrisine sahiptir.

Doğal güzellikler bakımından zengindir. Dağları, yaylaları, mağaraları, gölleri, şifalı su kaynakları, kanyonları, ormanları, akarsuları ve şelâleleriyle muazzam bir görsel şölen sunar. Bitki örtüsü çok zengindir ve “Yeşil Bursa” olarak anılır.

5 yıldızlı otelleri ve kaplıcalarıyla termal su şehridir.

Dağ ve deniz şehridir. Uludağ’ın eteklerinde ve Marmara Denizi’nin kıyısındaki konumu eşsizdir.

Spor şehridir. Doğada ve şehir merkezinde her türlü spor yapma imkânı bulunmaktadır.

Benzersiz bir yemek kültürüne sahiptir. Osmanlı mutfağındaki lezzetler, döner kebabı, pideli köftesi, ev yemekleri ve kestane şekeriyle benzersizdir.

Müzeler şehridir. Müzelerinin yanı sıra, tarihî yapılarıyla “açık hava müzesi” gibidir.

Turizm şehridir. Herkesin Bursa’ya gelmek için bir sebebi vardır. Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin mimari özelliklerini birleştiren az bulunur bir kültür ve tarih mirasına sahiptir. Bursa, Türkiye’nin görülmeye değer nadide şehirlerinden biridir. Çarşılarından bereket taşan, çeşmelerinden şifa çağlayan, dağ başında dört mevsim kar serinliği, düz ovada yemyeşil huzur ve dinginlik sunan Bursa, Nobel ödüllü Fransız edebiyatçı André Gide’in gençliğinde göremediğine hayıflandığı, Miss Pardoe’nun benzerini başka hiçbir yerde bulamadığı, Carsten Niebuhr’un, ovayı kucaklayan harikulade manzarasına vurulduğu, Alexander von Warsberg’in tespitiyle, zamanın ve zorbalığın açtığı yaraların canlı bir yeşillikle örtüldüğü, Tanpınar’ın ikinci bir zamana tanık olduğu, Çelebi’nin “ruhaniyetlidir” dediği şehirdir. Anadolu medeniyetinin en önemli bileşenlerinden biri olan bu şehir Roma’nın görkemli hikâyesinin düğüm noktası, Osmanlı’nın ise bahçesidir.

 

Aydın ve Aydınlılara Aydınpost vasıtasıyla selamlarımı sunuyorum. Bursa’ya ve otelimize bekliyorum. Harika bir jeotermal havuza sahip otelimizde hemşerilerimizi ağırlayalım.

*

 

Bursa’yla ilgili yazılacak çok şey var. İnşallah güzel Aydınımız da Bursa gibi olur. Ayrıca, Bursaspor tesislerini, onlarca halk havuzunu ve Bursaspor stadyumunu da anmadan geçemeyeceğim.

 

İktidar Aydın’a diğer illere yaptığı yatırımları yapsın yeter.

Aydın'daki domuz eti vakası şehrin imajını yerle bir etti Makale: Aydın'daki domuz eti vakası şehrin imajını yerle bir etti