Tarih boyunca dolandırıcılar ve dolandırılanlar olmuştur. Eski Mısır'dan Roma İmparatorluğu'na, Orta Çağ Avrupa'sından modern zamanlara kadar, dolandırıcılar her dönem ve kültürde varlıklarını sürdürmüşlerdir. Dolandırıcılar genellikle, insanların güvenini kazanarak veya çeşitli manipülatif yöntemleri başarı ile kullanarak haksız kazanç elde etmeyi hedeflemektedir.

Eski zamanlarda dolandırıcılar, sahte antikalar, değerli taşlar veya egzotik hayvanlar satarak insanları kandırırken, Orta Çağ'da gezgin sahtekârlar mucize ilaçlar veya kutsal kalıntılar satarlardı. Modern çağda ise dolandırıcılık daha sofistike hale gelmiş ve her dönemin kendine özgü araçlarıyla bu silsile devam etmektedir.

Yapay zeka destekli yeni teknolojilerin hayatımıza girmesiyle birlikte, özellikle yaratıcılık ve mesleki deneyim gerektiren birçok iş, temel bilgi sahibi kişilerce kolaylıkla yapılabilmektedir. Özellikle sosyal platformlarda içerik üretmek artık eskisinden çok daha kolay. Bunu fırsat bilen dolandırıcılar ise, yeni geliştirilen bu araçlardan faydalanarak insanları manipüle etmektedir.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay Zeka, en yüzeysel tanımıyla; insan benzeri kararlar alabilen ve görevleri yerine getirebilen sistemleri ifade eder. Bu sistemler, büyük veri setlerini analiz ederek ve karmaşık algoritmalar kullanarak öğrenir ve gelişir. Yapay zeka, günümüzde birçok alanda devrim yaratmaktadır. Ancak, bu teknolojinin kötü niyetli kişiler tarafından nasıl kullanılabileceği konusuna dikkat etmek önemlidir.

***

Deepfake: Tehlikeli Bir Silah

Yapay zekanın en dikkat çekici ve aynı zamanda en tehlikeli kullanım alanlarından biri "deepfake" teknolojisidir. Deepfake, yapay zeka destekli oluşturulan sahte video ve ses içeriklerini ifade eder. Bu teknoloji ile insan yüzlerini ve seslerini taklit ederek gerçekçi ve inandırıcı sahte içerikler yaratılmaktadır.

Yakın dönemde kötü niyetli kişiler, yeni teknolojileri kullanarak gerçeklerinden neredeyse ayırt edilemeyen görüntüler ve videolar oluşturulabilmektedir.

Özellikle yapay zeka tabanlı araçlarla metinden, ses ve görüntü oluşturucular, tasarım veya video prodüksiyon becerisi olmayan dolandırıcıların bile bu sahte içerikleri kolayca üretebilmesine olanak tanımaktadır. Haliyle bu araçlar, dolandırıcılık saldırılarının etkinliğini önemli ölçüde artırmaktadır.

***

"İnsan" Sesi ve Görüntüsünü Taklit Eden Gerçek Dışı Yatırım Tavsiyeleri ve Yeni İş Fırsatları

Dolandırıcıların elindeki en tehlikeli araçlardan biri, yapay zeka tarafından oluşturulmuş insan sesleridir. Bu sesler, tanıdığınız birinin sesini taklit ederek sizi kolayca kandırabilir. Yapay zeka, bu sesleri üretmek için belirli bir kişinin ses özelliklerini analiz eder ve benzer bir ses oluşturur. Bu dolandırıcılık düzeni, sadece bireyler için değil, aynı zamanda kimlik doğrulama ve müşteri desteği gibi ses doğrulama sistemlerini kullanan işletmeler için de büyük riskler oluşturur.

Bu İşe Yatırım Yaparak Kazancımıza Ortak Olabilirsiniz !

Yine son günlerde popüler bu tür dolandırıcılıkların bir örneği, yatırım tavsiyeleri verme konusudur. Dolandırıcılar, tanınmış bir iş insanının, devlet yetkilisinin, sevilen bir sanatçının veya güvenilen bir yatırım danışmanının sesiyle beraber görüntüsünü taklit ederek sahte yatırım tavsiyeleri oluşturmaktadır.

Özellikle yeni teknolojilere adapte olamamış vatandaşlar, bu içeriklerin gerçek olduğuna inanarak dolandırıcılara para kaptırabilmektedir. Bu nedenle, altını çizerek belirtmek gerekir ki; sosyal medya yoluyla karşımıza çıkan yatırım tavsiyesi içeriklerine karşı dikkatli olunmalı ve doğruluğu teyit edilmeyen bilgileri ciddiye almaktan kaçınılmalıdır.

***

Korunma Yöntemleri

Yapay zeka ile dolandırıcılıklardan korunmak için bazı önlemler alabilirsiniz:

-          Sosyal Medya Kullanımı: Sosyal medyada paylaştığınız kişisel bilgilerinizi sınırlayın. Kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılık için kullanılabilecek fazla bilgi paylaşmaktan kaçının. Hesaplarınızda güçlü, benzersiz şifreler kullanın ve iki faktörlü kimlik doğrulama  etkinleştirin. Ayrıca Sponsorlu olarak önünüze çıkan içeriklerin kaynağını araştırın hatta ve hatta ilgili kurumlara konu hakkında soru sormaktan çekinmeyin.

-           Çağrıların ve E-postaların Kaynağını Doğrulayın: Tanımadığınız veya şüphe uyandıran kişilerin sunduğu yatırım fırsatlarına karşı dikkatli olun. Özellikle Yurt Dışı kaynaklı olduğunu belirten hatta ve hatta İstanbul’da da ofisleri olduğunu belirten Kripto ve Forex gibi işlemler hakkında mutlaka yetkili ve yasal mercilere danışın. Yakın bir arkadaşınızın orada işlem yapıyor olması veya işlem yapanların daha önceden hiçbir zarar yaşamamış olması bu mecraların güvenilir olduğu anlamına gelmez !

-          Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce, bilgileri bağımsız ve resmi kaynaklardan doğrulayın. Şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden, ilgili kurum veya kişilerle doğrudan iletişime geçerek bilgilerin doğruluğunu kontrol edin

-          Ses Doğrulama Sistemleri: Eğer işletmenizde ses doğrulama sistemleri kullanıyorsanız, ek güvenlik katmanları eklemeyi düşünün. Sesli komutların doğruluğunu teyit eden ek yöntemler kullanarak güvenliği artırabilirsiniz.

-          Eğitim ve Farkındalık: Kendinizi ve çalışanlarınızı yapay zeka ile dolandırıcılıklar konusunda eğitin. Farkındalık arttıkça, dolandırıcılık girişimlerine karşı daha hazırlıklı olursunuz.

Sonuç olarak yaşamı kolaylaştıran her yeni teknolojiler, sundukları avantajlarla birlikte bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu risklerin farkında olmak ve gerekli önlemleri almak, dolandırıcılık saldırılarından korunmanıza yardımcı olacaktır.

Sanayide Yeşil Dönüşüm Ve Finansal Desteklerin Ekonomik Yansımaları Makale: Sanayide Yeşil Dönüşüm Ve Finansal Desteklerin Ekonomik Yansımaları