Yüzyıllar öncesinden Türk mutfağına miras kalan bergamot, şifa dolu içeriğiyle şimdilerde çayın yanında aroma vermek için tüketiliyor. Bergamot nasıl kullanılmalı?

Topuk çatlaklarını ve kötü kokuyu gideren ekşi maya yöntemi Topuk çatlaklarını ve kötü kokuyu gideren ekşi maya yöntemi

Tıp kitaplarında bergamot bitkisinden turunç ya da ağaç kabuğu olarak bahsedilir. Bergamot reçeli de Osmanlı döneminden bu yana mutfaklarda yer alır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Antalya Bergamot Kabuğu Reçeli olarak tescillendi.

Damarların tıkanmasının önlenmesi ve kalp, damar hastalıklarının riskini azaltması noktasında bergamot yardımcı bir bitki olarak görülür. Antioksidan özelliği kötü kolestrol konusunda destek sağlar. Özellikle çay olarak tüketilince kilo vermede etkili olur. Az da olsa kafein içerir ve bu da vücuda enerji verir.

Demlenmiş bergamot yapraklarının buharını solumak da baş ağrısı ve sinüs sorunları; öksürük, grip ve mide bulantısına iyi gelebilir. Yemeklerden sonra oluşan hazımsızlık, mide ağrısı ve mide rahatsızlıklarını bergamot hafifletebilir.

Sindirim sistemi için oldukça faydalı olduğu düşünülen bergamot çayı metabolizmayı hızlandırır. Ağız ve diş sağlığı açısından birçok yararı bılunur.

Bergamot'un antiseptik etkileri öne çıkar. Kabuğundan elde edilen yağın eski kültürlerde antiseptik amaçlı kullanıldığı görülür. Bergamot yağı, dezenfektan, canlandırıcı ve dengeleyici etkileriyle bilinr. Ancak yoğun bir şekilde cilde sürülmemesi tavsiye edilir. Bu yağı sürdükten sonra güneşe çıkılmaması gerekir.

BERGAMOT ÇAYI NASIL İÇİLİR? Kolestrol seviyesini dengelemek için her gün 1 fincan bergamot çayı yardımcı olur. Günce 2 fincan yeşil çay ve 6 fincan siyah çayın etkileri kadar vardır.